Katariina K - Shape of my health

RAVINTO

 

Rasvat - Kannattaako välttää?

 

Monilla saattaa olla käsitys, että rasvoja tulisi välttää.  Uskotaan, että ruokavalio on terveellinen jos ja kun se on vähärasvainen. Näin asia ei kuitenkaan ole. Varsinkin moni painonpudottaja karsii ehkä huomaamattaankin ruokavaliostaan liikaa rasvoja.

Jos ruokavalio on liian vähärasvainen, jäävät monet terveydelle tärkeät rasvahapot saamatta. Rasvahappojen puute aiheuttaa muun muassa verenpaineen nousua, veren rasva – ja sokeriarvojen huononemista sekä ihon ja hiusten kuivumista. Lisäksi rasvahappojen puute vaikuttaa muistiin, hermostoon, mielialaan ja jopa näköönkin.

Rasvat jaetaan kahteen ryhmään: koviin (tyydyttyneet, esim. rasvaiset maitovalmisteet, liha ja kookosrasva) ja pehmeisiin (kerta- ja monityydyttymättömät, esim.margariinit, kasviöljyt, kala). Lisäksi puhutaan transrasvoista (transrasvahapot ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja)

Välttämättömiä rasvahappoja on saatava ravinnosta, koska elimistö ei niitä pysty tuottamaan. Pehmeistä rasvoista saadaan monia vitamiineja: A, D, E ja K – vitamiineja.  Tarvitsemme myös tyydyttyneitä rasvoja, jotta edellä mainitut vitamiinit imeytyvät elimistöön. Lisäksi tarvitsemme erilaisia Omega – rasvahappoja. Esim. Omega 3 – rasvojen riittävästi saannista voi varmistua syömällä kalaa kerran – kaksi viikossa.

Monien suositusten mukaan varsinkin kovia rasvoja tulisi välttää ja lähinnä sen uskomuksen takia, että ne ovat yhteydessä sydän – ja verisuonitauteihin. Useiden tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole, ei ole löydetty yhteyttä kovien rasvojen ja sydäntautien välille. Asiasta enemmän kiinnostuneet voivat käydä kurkkimassa aiheesta lisää alla olevien linkkien takaa:

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288666749953.html

http://www.hs.fi/ruoka/a1439866019777

http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978

http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=5314

Toki myös muistutan, että joidenkin tutkijoiden mukaan kovia rasvoja pidetään edelleen terveydelle haitallisina.

Itse en myöskään usko, että kovat rasvat ovat syynä sydäntauteihin. Uskon, että laadultaan huonojen hiilihydraattien saanti yhdistettynä liialliseen energiansaantiin ja ylipainoon ovat huomattavasti suurempi riski sydän – ja verisuonitauteihin sekä moniin muihinkin sairauksiin.

En ole lääkäri enkä tutkija ja kirjoitan omien kokemusteni pohjalta ja sen mukaan minkä olen kokenut toimivan ja sopivan itselleni.

Käytän päivittäin kookosrasvaa ja voita paistamiseen, leivän päälle sipaisen oivariinia, kahviin lorautan kookosrasvaa tai kermaa ja koko meidän perhe käyttää punaista maitoa. Ruokavaliooni kuuluu suurelta osin myös pähkinät, avokado ja oliiviöljy. Margariinit ja rypsiöljyt jäävät kauppaan.Tämä toimii minulla.

Uskon vahvasti maalaisjärkeen eli missään nimessä liian rasvainenkaan ruokavalio ei ole hyväksi, kuten ei minkään muunkaan ravintoaineen liiallinen nauttiminen. Kohtuus kaikessa ohjetta noudattamalla pääsee jo aika pitkälle!

Jokaisella ateriallani löytyy rasvaa! Aamullakin on helppo lorauttaa hieman kookosöljyä puuron tai smoothien sekaan! :)

-K

P.s. Pian tulossa oma postaus kookosrasvasta ja kookosöljystä - miksi ja miten minä niitä käytän! ;)

Kirjoita kommentti
 

Lukijoiden kommentteja

Yhteensä 3 kpl

Heli Mäkinen

Olen niin samoilla linjoilla kuin Katariinakin:D


:) Kyllä. Ja tosiaan mitä enemmän liikutaan sitä enemmän rasvaa tarvitaan!

Iiro Koskelainen

Olipa mielenkiintoista asiaa, kiitos.

Laura W

Kuinka paljon sitten on tarpeeksi tai liikaa per annos? Ja jos käyttää joka aterialla jotain rasvaa, niin onko tarpeellista sen päälle vielä syödä pähkinöitä, avokadoja jne.


Noin 30% vuorokauden energiasta on hyvä olla rasvaa. Eli esim. jos päivittäinen energiansaanti on noin 2500kcal, on rasvan osuus noin 80g. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän kulutat ja sitä kautta myös rasvan saannin tarve kasvaa. Jos päivässä on noin 5 ateriaa tekee se noin 15 - 20g rasvaa per ateria. Kannattaa jakaa rasvoja pitkin päivää eli ei ole tarpeellista kerralla napsia pähkinöitä, avokadoa ja esim.kalaa. Yhdessä avokadossa on jo noin 20g rasvaa. Kourallisessa pähkinöitä on suurinpiirtein saman verran rasvaa kuin ruokalusikallisessa öljyä, eli noin 20g. 100g lohta sisältää noin 15g rasvaa. Salaattiin voi toki hyvin laittaa vaikka puolikkaan avokadon ja muutamia pähkinöitä jolloin varmistuu riittävästi rasvan saannista, mutta homma ei mene kuitenkaan överiksi.
-K
P.s. Tuloillaan myös postausta avokadosta, tuosta super herkullisesti energiapommista! ;)

Kirjoittaja on 30+ Mäntässä asustava kolmen jääkiekkohullun poitsun äiti ja hyvinvointialan ammattilainen. Blogini tarkoitus on jakaa treeni -ja hyvinvointivinkkejä sekä fiilistellä tyylijuttuja ja elämää.