Katariina K - Shape of my health
 

Romanialainen maastaveto - tekniikkavinkit

 
Yksi monipuolisimmista liikkeistä on ehdottomasti maastaveto tai maastanosto. Kaverillisesti mave. :) Liike on yksi voimanoston kolmesta liikkeestä kyykyn ja penkkipunnerruksen lisäksi. Teknisesti liike on haastava ja siitä on useita variaatioita.

Suosin itse eniten romanialaista versiota, koska se on mielestäni maastanostoa teknisesti helpompi ja turvallisempi liike. Liike lähtee ylhäältä toisin kuin maastanosto.



Oikein tehtynä romanialainen maastaveto kuormittaa koko kroppaa ja kehittää kaikkia suuria lihasryhmiä. Pidän liikettä eritoten hyvänä alaselän liikkeenä sekä syviä vatsalihaksia vahvistavana.





Romanialaisessa versiossa lantio viedään taaksepäin ja polvet ovat kulmassa. Selän on pysyttävä suorana ja staattisessa pidossa koko liikkeen ajan, ranka ei missään nimessä saa pyöristyä. Tanko liuetaan "hissimäisesti" läheltä reisiä ja tankoa ei saa päästää karkaamaan.

Teen liikkeen niin, että otan pidon polvien alapuolelle, maksimissaan säären puoliväliin, jolloin keskivartalon aktivaatio korostuu. En kuitenkaan edes yritä viedä liikettä liian alas, koska riski "korsetin" hajoamiselle on silloin todella suuri. Tässä kohtaa, kun ei kiirehdi, niin saa mielettömän hyvän keskivartalotreenin! Liike venyttää loistavasti myös takareisiä.

En käytä omissa treeneissäni painonnostovöitä, vaikka ymmärränkin niiden käytön. Omilta asiakkailtani en kiellä vöiden tai muiden apuvälineiden käyttöä, mutta kehoitan usein miettimään onko ne tarpeellisia jokaisessa treenissä. Toki vammatilanteet jne. ovat asia erikseen.

Useat virhevariaatiot johtuvat  siitä, että hartiat valahtavat eteen ja tanko karkaa liian pitkälle reisistä. Tämä tuo paineen kokonaan alaselälle ja loukkaantumisriski on valtava.
Oikein tehtynä liike on yksi tehokkaimmista koko kroppaa kuormittavista liikkeistä, mutta väärä tekniikka yhdistettynä isoon kuormaan voi olla turmiollinen.

Jos liike on sinulle uusi ja haluat varmistua tekniikasta, on hyvä idea harjoitella liikettä puukepillä tai vaikka harjanvarrella. Tämä toimii myös hyvänä lämmittelevänä liikkeenä.
Peili on hyvä kaveri ja kannattaa kääntyä myös sivuttain peiliin nähden, jotta pystyt varmistamaan selän asennon liikkeen aikana.
Tämä keppiharjoittelu auttaa myös liikuttamaan lantiota ja sitä kautta aktivoimaan koko lantion aluetta.



Kirjoita kommentti




 

Lukijoiden kommentteja

Yhteensä 0 kpl

Kirjoittaja on 30+ Mäntässä asustava kolmen jääkiekkohullun poitsun äiti ja hyvinvointialan ammattilainen. Blogini tarkoitus on jakaa treeni -ja hyvinvointivinkkejä sekä fiilistellä tyylijuttuja ja elämää.