Katariina K - Shape of my health

HYVINVOINTI

 

Henkinen hyvinvointi - Miten minä palaudun

 

Elämä ei aina ole helppoa, mutta ei sen kuulu aina olla vaikeaakaan!

Vaikeudet toki kuuluvat elämään ja niitä on meillä kaikilla, mutta omasta tahdostaan ei elämää kannata vaikeuttaa. Jos elämä tuntuu hirvittävän vaikealta täytyy ainakin koittaa vaikuttaa niihin asioihin mihin pystyy.

Jos elämässä on paljon negatiivisia asioita ja henkistä stressiä niin kroppa ei toimi ja treeni ei kulje. Pitkään jatkuneet ja vaivanneet negatiiviset asiat eivät tee kenellekään hyvää. Henkinen hyvinvointi on vähintään siis yhtä tärkeää kuin fyysinenkin. Toki näillä on myös päinvastainen vaikutus, eli monipuolinen ja säännöllinen liikunta auttaa myös henkiseen hyvinvointiimme ja stressin hallintaan. Kun keskittyy tekemään niitä asioita mistä nauttii, niin töissä kuin vapaa-ajallaan ja ympäröi elämänsä oikeilla ihmisillä, niin usein kaikki tuntuu paljon helpommalta.

Palautuminen on osa niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointiamme. Varsinkin paljon liikkuvalle palautumisen merkitys korostuu entisestään. Treeniohjeita - ja ohjelmia sekä ravinto -ja lisäravinneohjeita löytyy pilvin pimein, mutta jotta noista edellä mainituista on oikeasti hyötyä on hyvä puhua myös palautumisesta. Palautumiseen kuuluu tottakai oikeanlainen ravinto, riittävä nesteytys sekä riittävä ja laadukas lepo. Minulla on aina ollut valtavan hyvät unen lahjat ja sitä kautta palautuminen on aina kuittaantunut nukkumalla hyvin. Palautuminen on mielestäni kuitenkin muutakin kuin ruokaa, juomaa ja unta ja siihen kiinnitänkin nykyään entistä enemmän huomiota.

Palautuminen tarkoittaa minulle lisäksi stressin hallintaa ja sitä kautta mahdollisimman stressitöntä arkea, mielekästä muuta puuhastelua, aikaa läheisteni kanssa, kehonhuoltoa sekä yksinkertaisesti ihan vain olemista. Mitä enemmän keskitymme positiivisiin asioihin, hyvään oloon ja sitä kautta myös stressittömään ja rentoon treenaamiseen, myös kroppamme toimii paremmin ja palautuu paremmin. Pelkästään oikea ruoka, juoma ja lepo eivät yksin riitä. Usein myös jos elämässämme on liikaa negatiivisia asioita, niin edellä mainittujenkin perusasioiden kanssa on ongelmia.

Kuuntelen kroppaani ja tarpeitani enemmän kuin aikaisemmin. Jos fyysistä ja henkistä kuormitusta tulee liikaa, ei unikaan pelasta. Jos pääkoppa ei tajua hidastaa niin kroppa kyllä hälyyttää! En suunnittele treenejä millään kaavalla esim. kova viikko ja kevyt viikko tms. vaan uskon enemmänkin omaan kehooni ja mieleeni, ne kertovat minulle kyllä kun on levon ja palautumisen aika. Ikä on tuonut mukanaan armollisuutta ja järkeäkin ;). Kalenteristani löytyy tällä hetkellä aikaa niin hierontaan kuin löysäilylle! Oma aika on minulle äärimmäisen tärkeää.

Jos yksittäinen treeni ei kulje, voi syynä olla joku hetkellinen ongelma, kuten liian niukka ravinto juuri nimenomaisena päivänä tai yksi huonosti nukuttu yö. Mutta jos ongelma jatkuu pidempään ja tuloksia eikä kehitystä tapahdu on hyvä pysähtyä miettimään mistä se johtuu.

Nykyään, kun meillä on aina kiire ja aika ei tunnu riittävän mihinkään, on varsinkin hyvä pysähtyä pohtimaan omaa ajankäyttöään ja karsia turhia negatiivisia asioita pois ja raivata tilaa positiivisille jutuille sekä riittävälle levolle ja rentoutumiselle - kokonaisvaltaiselle palautumiselle.

Elämäsi tärkein ihminen olet sinä itse, joten tee niitä asioita mistä sinä nautit!

Miten sinä rentoudut?

Nautinnollista marraskuun loppua kaikille!

<3 K

Kirjoita kommentti
 

Lukijoiden kommentteja

Yhteensä 1 kpl

Let food be thy medicine and medicine be thy food

Oma rentoutumiseni koostuu näistä asioista:
Hengitys! Kunnollinen hengittäminen on minulle välttämätöntä! ( Keuhkomme voivat laajentua jopa kuuden litran verran, mutta hengitämme vaivaisella puolen litran mitalla).
Vesi! Kehoni tarvitsee vettä jopa hengittääkseen. (Jo kahden prosentin menetys soluja ympäröivästä vedestä aiheuttaa 20 % vähennyksen energiatasoomme).
Ravinto! Puhdas ravinto!
Uni! Riittävä uni on fyysisen levon tarpeen lisäksi tärkeää henkisen, emotionaalisen ja mentaalisen hyvinvointimme kannalta.
Liikunta! Kehomme liikuttaminen on mainio tapa hyvän energiatason kohottamiseen sekä ylläpitoon ja lisäksi säännöllinen liikunta ennaltaehkäisee monia sairauksia, purkaa ja auttaa hallitsemaan stressiä, parantaa suoritus- ja toimintakykyä sekä kohottaa yleistä elämänlaatua.
Nauru! Nauru laskee stressitasoja ja nostaa mielialaa. Lisäksi hymyilevä ihminen on todella kaunis.
Luonto! Oleskelen luonnossa vähintään 30 minuuttia päivittäin. Ihminen on osa luontoa ja sitä pitää arvostaa.


Kiitos kommentistasi! Ihania tapoja rentoutua ja todella nauru - hymyilevä ihminen on kaunis - pitää niin paikkansa! Ulkona, luonnossa olo piristää niin mieltä ja tekee ihollekin hyvää. Me ihmiset ollaan ihmeellinen kokonaisuus ja yks juttu vaikuttaa toiseen jne. Sopivassa määrin kaikkea ja jokainen löytää omat systeeminsä ja sitä kautta hyvää oloa elämään! :)

Kirjoittaja on 30+ Mäntässä asustava kolmen jääkiekkohullun poitsun äiti ja hyvinvointialan ammattilainen. Blogini tarkoitus on jakaa treeni -ja hyvinvointivinkkejä sekä fiilistellä tyylijuttuja ja elämää.