Katariina K - Shape of my health
 

Aika - Ajatuksiani ajanhallinnasta

 

Kiire, liian vähän aikaa - Ajan riittämättömyys on nykyisin yhä useamman ongelma. Erityisesti perheellisten naisten ongelma.Tuntuu, että monesti lasten myötä naiset kokevat haastavaksi löytää omaa aikaa.

Itselleni oma aika on aina ollut todella korvaamatonta ja elinehto enkä ole valmis luopumaan siitä mistään hinnasta. Koen myös olevani parempi äiti, kun saan huolehtia omasta hyvinvoinnistani, omasta ajastani. En ole koskaan kokenut omasta ajastani huonoa omaatuntoa, eikä mielestäni kenenkään äidin tai kenenkään muunkaan pitäisi!

Ne asiat mitkä olivat minulle tärkeitä ennen lasten syntymää, ovat edelleen minulle yhtä tärkeitä kuin silloin. Lasten myötä olen saanut elämääni paljon paljon lisää, mutta se ei tarkoita että luopuisin jostain muusta minulle tärkeästä. Hyvällä ajan organisoinnilla pystyn edelleen nauttimaan muistakin elämääni kuuluvista asioista, mikä tarkoittaa minulle pääosin kuntoilua ja aikaa ystävien kanssa.

Jokaisella pitäisi olla aikaa liikkua - Jollain tavalla kuntoilla omaa hyvinvointiaan edistäen. Mielestäni on tekosyy sanoa, että "Minulla ei ole aikaa liikkua". Kuntoilla kun voi myös kotona, ihan vaikka olohuoneen lattialla. Nykyään löytyy niin paljon tehokkaita ohjeita kotitreeniin ja omalla kehollakin voi tehdä vaikka mitä! Kun lapsi on jääkiekkotreeneissä, voi hilpaista vaikka lenkille! Jokaisen omaan aikaan on siis ehdottomasti kuuluttava kuntoilu! Se kliseinen fakta, että liikunnalla saadaan lisää energiaa arkeen pitää täysin kyllä paikkansa!

Minulla on aina ollut kalenteri. En luopuisi Wegastani mistään hinnasta! Lasten harrastukset, oma ja mieheni vuorotyö jne. luovat oman haasteensa arkeemme ja ilman kalenteria ja aikataulujen suunnittelua tästä paletista ei tulisi yhtään mitään.

Aikaa on kaikilla tasan saman verran. Se miten aikaa käytämme ja miten sitä hallitsemme onkin sitten toinen juttu. Ajanhallinta on sitä, että yksinkertaisesti suunnittelee etukäteen ajankäyttönsä. Missään nimessä ei pidä olla kalenterin ja kellonsa orja vaan suunnittelun tarkoitus on vähentää stressiä ja saada aikataulut toimimaan jouhevasti ja mahdollisimman stressittömästi.

Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Ja varsinkin perheelliset joutuvat miettimään ajankäyttöä koko perheen näkökulmasta, monen eri henkilön menojen mukaan. Perheen kesken on hyvä sopia systeemit ja vastuualueet jne. Meillä kummankin vanhemman omaa aikaa arvostetaan ja siitä pidetään kiinni. Henkilökohtaisesti uskon sen myös olevan yksi avaintekijä toimivaan pitkään parisuhteeseen. Meillä kumpi tahansa on aina osannut hoitaa kaikki lapsiin liittyvät asiat itsenäisesti eikä toisen omia menoja ole rajoitettu millään tavalla.

Esimerkiksi sunnuntaisin voi olla hyvä tsekkailla tulevan viikon ohjelma ja suunnitella sekä organisoida menot. Tokihan yllättäviäkin menoja ja juttuja tulee ja silloin tarvitsee sumplia, mutta ne eivät saa kaataa koko palettia.

Miten minä hallitsen aikaa, yksinkertaiset vinkit:

1. Hanki sinulle sopivin kalenteri - Ehdoton!

2. Listaa pakolliset menot kalenteriin (työ, lasten harrastukset jne.)

3. Listaa asiat tärkeysjärjestykseen (kuntoilun ja muun tärkeän oman ajan on kuuluttuva tähän listaan)

4. Listaa edellä listatut tärkeät asiat kalenteriin (esim. viikon treenit)

5. Kalenterista on löydyttävä myös tyhjää aikaa (nukkumisen lisäksi)

Pidä kiinni omasta ajastasi!

<3 K

P.s. Nämä kuvat nappasi poikani Noel 5v. <3

Kirjoita kommentti
 

Lukijoiden kommentteja

Yhteensä 0 kpl

Kirjoittaja on 30+ Mäntässä asustava kolmen jääkiekkohullun poitsun äiti ja hyvinvointialan ammattilainen. Blogini tarkoitus on jakaa treeni -ja hyvinvointivinkkejä sekä fiilistellä tyylijuttuja ja elämää.