Katariina K - Shape of my health

RAVINTO

 

Minun ravintoni - Rentoja ajatuksia ruoasta

 

En laske kaloreita enkä koskaan punnitse ruokaani. Jos pitäisi arvioida heittäisin, että syön noin 2500 - 3000kcal vuorokaudessa.

Teen ravintoneuvontaa, "mallipäiviä" ja ohjaan asiakkaitani löytämään rentouden ravitsemukseen ja sitä kautta oman toimivan ruokavalion rytmeineen. Jos on tarve pudottaa painoa, on kalorisaannin ja ruoka-aineiden kanssa oltava toki tarkempi ja tällöin koitan neuvoa asiakastani myös  tarkemmin sen suhteen, mutta silloinkin puhun mieluummin "noin energiansaannista" + suosittelen mielestäni toimivia ravintoaineita, joista asiakas voi lähteä rakentamaan omaa ravitsemustaan. En koskaan ohjaa pelkästään ravintopuolta, sillä mielestäni toimivaan ravitsemukseen kuuluu aina liikunta ja päinvastoin.

Uskon myös, että yhtä oikeaa ravitsemusta ei ole. Jokaisen täytyy löytää itselleen sopivin. Ne ruoka-aineet mitkä sopivat minulle eivät sovi kaikille. Hormonitoiminta ja aineenvaihdunta ovat erilaisia eri ihmisillä joten on hyvin hankalaa ja mahdotontakin kertoa toiselle tarkalleen mitä hänen pitäisi syödä ja kuinka paljon ilman tarkempia tutkimuksia hänen aineenvaihdunnnan, hormonitoiminnan tai ylipäätään suoliston suhteen.

En kiellä itseltäni mitään. Uskon vahvasti kohtuuteen; Lähes kaikkea voi syödä kohtuudella paitsi vihanneksia ja kasviksia, niitä saa, pitää ja voi syödä paljon.

Olen todella perso makealle, suklaa ja salmiakki ovat todelliset paheeni. Toisaalta en kyllä pidä niitä paheina, koska nautin niitä kohtuudella. Syön lähes joka päivä jotain makeaa, en selviä iltaan ilman iltapäiväkahvia ja sen seuraksi nappaan usein muutaman palan suklaata tai jotain muuta makeaa. Harvoin vetäsen sokeriövereitä, toki joskus, mutta uskon, että koska en kiellä itseltäni makeaa, sen nauttiminen pysyy myös kohtuudessa. Iltapäiväkahvini juon aina kermalla jos vain mahdollista. Nam.

Syön mahdollisimman monipuolisesti. Käytän sekä vilja -että maitotuotteita. En ole allerginen millekään eikä elimistöni reagoi negatiivisesti millekään ruoka-aineelle. Syön kohtuudella myös täysjyvävehnää. Valkoisia vehnäjauhoja koitan välttää, sillä ne ovat kuorittuja ja "puhdistettuja" ja näin ollen niissä on vähemmän ravintoaineita ja kuituja.

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/vehna_mainettaan_parempi_vilja

Kiinnitän huomiota proteiinin saantiini. Sitä on oltava joka aterialla ja jo heti aamulla. Proteiinin tiedetään lisäävän kylläisyyden tunnetta ja toimivan lihasten rakennusaineena. Huomaan olevani liian nopeasti nälkäinen mikäli proteiinin saantini on liian alhaista. Syön reilusti myös hiilihydraatteja, koska niistäkin saan hyvää energiaa. En usko vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Huolehdin lisäksi kuidun saannista sillä se pitää osaltaan ruoansulatukseni ja aineenvaihduntani kunnossa.

Veden juonti on aina ollut minulle hieman ongelmallista, olen uskomattoman huono juomaan vettä. Viime aikoina olen kiinnittänyt siihen huomiota ja pyrin juomaan muutaman litran päivässä. Aloitan aamuni nykyään aina vedellä ja illalla juon myös lasillisen vettä ennen nukkumaan menoa ;) "Vesi vanhin voitehista" - toimii - olen huomannut, että myös ihoni voi nykyään paremmin.

Yleisesti syön paljon :D Jos varsinkin lisään aerobista treeniä, kuten nyt olen lisännyt juoksua, elimistöni huomauttaa nopeasti mikäli saan liian vähän energiaa, eritoten hiilihydraatteja ja myös painoni lähtee laskemaan. Lisäksi lihakseni kipeytyvät helpommin ja olo on todella vetämätön, jopa heikko.

Ruokavalioni koostuu pääsääntöisesti vihanneksista, kasviksista, hedelmistä, marjoista, täysjyvätuotteista, puuroista, lihasta, kanasta, kalasta, sokerittomista maitotuotteista, soijatuotteista, kasvisperäisistä "maitotuotteista" kuten mantelimaidosta, pähkinöistä, siemenistä ja kananmunista. Eli oikeastaan aika lailla kaikesta mahdollisesta. Käytän joitakin lisäravinteita ruokavalioni tukena, mutta ne eivät missään nimessä korvaa oikeaa ruokaa. Vähärasvaisia tuotteita en käytä.

Pyrin syömään mahdollisimman puhdasta ruokaa ja einekset jätän pääsääntöisesti kauppaan. Elämäni eikä elimistöni kuitenkaan joudu kaaokseen jos joskus sorrun vaikka lihapiirakkaan tai grillimakkkaraan.

Syön vähintään noin viisi kertaa päivässä. Malli toimii minulle.

Suhteeni ruokaan ja ravitsemukseen on todella rento ja uskon, että se on ylipäätään kaiken A ja O matkalla kohti toimivaa ravitsemusta kenen tahansa kohdalla. En tunne huonoa omaatuntoa sokeri-rasva - övereistä! On sinulla sitten minkälainen ruokavalio tahansa, niin sen pitää toimia rennosti! Lisäksi kun ruokavalio on mahdollisimman monipuolinen ollaan uskomukseni mukaan hyvillä raiteilla. Kukaan ei jaksa syödä päivästä toiseen pelkkää kanaa, parsaa ja rahkaa!

Usein ohjaan asiakkaitani vaa´an sijaan mittaamaan muutosta peilistä. Vaaka on toki hyvä kaveri, kunhan siitä ei tule riippakinttua.

Lisäksi uskon, että pelkkä oikea ravintokaan ei yksin johda optimaaliseen tilanteeseen.

Uni (riittävä ja laadukas sellainen), liikunta (riittävä, laadukas ja riittävän kova sellainen) ja ravitsemus (riittävä ja laadukas sellainen) yhdessä johtavat!

Stressi - saa elimistöni huomattavasti enemmän sekaisin kuin korvapuusti, Turkin pippurit tai Lion patukka! ;)

Rentoa marraskuun starttia kaikille! :)

-K

P.s. Sain postaus toiveen aiheesta "Ei maito ja viljatuotteille - mitä tilalle" - Valmistelen sitä(kin) parhaillaan. Lisäksi tulossa tarkemmin postausta "Minun ruokapäiväkirjani". :)

Pysythän kuulolla siis!

Kirjoita kommentti
 

Lukijoiden kommentteja

Yhteensä 0 kpl

Kirjoittaja on 30+ Mäntässä asustava kolmen jääkiekkohullun poitsun äiti ja hyvinvointialan ammattilainen. Blogini tarkoitus on jakaa treeni -ja hyvinvointivinkkejä sekä fiilistellä tyylijuttuja ja elämää.