Katariina K - Shape of my health
 

Kookosöljy - Hittituote vai ei?

 
Kookosöljyn hyödyistä ja haitoista puhutaan paljon ja sen käyttäminen jakaa mielipiteitä. Kookosöljyhän on 90 % tyydyttynyttä rasvaa, joten tämä on monelle se syy pitää sitä huonona rasvan lähteenä. Kirjoitin aiemmin rasvoista ja siitä etten usko tyydyttyneiden rasvojen olevan meille niin haitallisia kuin usein uskotaan. Pääset tästä kurkkimaan kirjoitukseni: http://www.katariinak.fi/blogi.php?aid=119450&k=119390

Kookosöljyä on käytetty ravinnossa ja ruokaöljynä tuhansia vuosia. Sen ja muiden tyydyttyneiden öljyjen ja rasvojen käyttö väheni vasta 1900 – luvulla, kun globaali elintarviketeollisuus leimasi tyydyttyneet rasvat epäterveellisiksi ja tyydyttymättömät öljyt ja margariinit terveellisiksi.

Minulle kookosöljy on ehdottomasti hittituote!

Kirjoitan omien kokemusteni ja huomioideni pohjalta, perustan kommenttini ja mielipiteeni pitkälti oman hyvinvointini varaan.

Käytän kookosöljyä päivittäin ja minulla se toimii. Tunnen oloni energiseksi ja flunssa – kuumetaudit pysyvät loitolla, ihoni voi paremmin ja kroppani toimii. En toki voi varmaksi sanoa johtuuko edellä mainitut asiat juuri kookosöljyn käytöstä vai ylipäätään monista osista ruokavaliossani. Terveysarvoni ovat joka tapauksessa kaikki täydellisessä kunnossa.

Miksi käytän kookosöljyä?

1. En siis usko, että tyydyttyneet rasvat ovat terveydelle niin haitallisia kuin usein luullaan.

2. Uskon, että kookosöljy on sydänystävällistä rasvaa, koska sitä ei ole prosessoitu ja se on siis luonnollista ja laadukasta rasvaa. Kookosöljy nostaa hyvää kolesterolia HDL:ää joka suojelee sydän- ja verisuonitaudeilta.

3. Uskon, että vatsani ja kehoni voivat paremmin, kun olen aloittanut kookosöljyn käytön. Kookosöljy sisältää paljon keskipitkiä rasvahappoja eli MCFA:ta (Medium – Chain Fatty Acids) Nämä rasvahapot sulavat kehossa helpommin kuin pitkäketjuiset rasvahapot ja kiihdyttävät aineenvaihduntaa.

4. Uskon, että vireys – ja energiatasoni ja sitä kautta suorituskykyni ovat parantuneet huomattavasti kookosöljyn käytön myötä, koska keskipitkät rasvahapot toimivat hyvinä energianlähteinä.

5. Uskon, että pysyn terveenä, koska saan kookosöljystä lauriinihappoa. Kookosöljyn rasvahapoista 50 % on lauriinihappoa, mikä estää bakteerien syntyä ja tappaa jo olemassa olevia bakteeri – ja sienikasvustoja. Samaa rasvahappoa löytyy myös äidinmaidosta, mikä lapsenravitsemisen lisäksi parantaa immuniteettia.

Käytän sekä MCT–öljyä että kylmäpuristettua luomu neitsytkookosöljyä.


MCT-öljy on kookoksesta eristettyä, koostumukseltaan täysin keskipitkiä rasvahappoja sisältävää öljysekoitusta. MCT-öljy on koostumukseltaan muiden öljyjen kaltainen, mutta se ei kestä kuumentamista korkeissa lämpötiloissa. MCT-öljyssä on paljon kapryyli – ja kapriinihappoja, ne tuhoavat bakteereja ja sieniä elimistöstä. Varsinkin MCT-öljy on loistava energianlähde ja sopii sekä urheilijoille että laihduttajille.

Miten käytän MCT-öljyä?

1. Puuron sekaan. Antaa ihanan ”rasvaisen pinnan” kaurapuurolle

2. Smoothien sekaan

3. Kahvin sekaan

Miten käytän kookosöljyä?

1. Syön lusikalla suoraan purkista

2. Kahvin sekaan

3. Paistamiseen. Kookosöljy kestää korkeita lämpötiloja.

4. Kasvo – ja vartalonaamiona

5. Hiusnaamiona (Hieron kookosöljyä kerran kuukaudessa hiuksiini ennen shampoopesua)

Onko kookosöljy sinulle hitti vai huti?

-K

Kirjoita kommentti
 

Lukijoiden kommentteja

Yhteensä 1 kpl

Laura

Saisiko toivoa postausta aiheesta \\\"mitä tilalle jos haluaa välttää/ jättää kokonaan pois leivät ja maitotuotteet ruokavaliosta\\\" Kookosöljyyn täytyy tutustua paremmin nyt kun on vähän enemmän vihjeitä miten sitä voi käyttää.


Kiitos toiveesta. Laitan aiheen ylös ja postailen siitä varmasti! :)

Kirjoittaja on 30+ Mäntässä asustava kolmen jääkiekkohullun poitsun äiti ja hyvinvointialan ammattilainen. Blogini tarkoitus on jakaa treeni -ja hyvinvointivinkkejä sekä fiilistellä tyylijuttuja ja elämää.